вторник, 12 юни 2012 г.

Защо се получава така?

Днес изтече интересно изследване относно нови политически формации.
Рухва интересът на българите към нови партии
Няма да се подвеждам по гръмкото заглавие.
По-скоро ми станаха интересни следните неща:
За нова политическа формация биха гласували главно хора в активна трудова възраст, високообразовани жители на столицата и на областните градове.

Към нова партия се ориентират по-често избирателите, които определят своите политически възгледи като центристки.


Една трета от готовите да подкрепят партията на Меглена Кунева (която предстои да бъде учредена на първи юли, б.р.) определят политическите си възгледи като центристки, а равни дялове (от по 13%) от симпатизиращите на тази нова формация се самоопределят като десни и леви.
За „България на гражданите" на Меглена Кунева биха гласували предимно хора на възраст между 40 и 50 години, високообразовани и заможни.
Подобен профил на подкрепа за тази нова формация я поставя в нишата на избирателите на НДСВ от 2001 и 2005 година и в тази на избирателите на ПП ГЕРБ от 2009 година.


От данните проличава, че „България на гражданите" се възприема като еднакво възможен партньор както в лява, така и в дясна конфигурация.
Самите симпатизанти на новата партия „България на гражданите" също гледат на БСП и на ГЕРБ в равна степен като на възможни партньори.

Какво излиза?
Че високообразованите българи на столицата и областните градове, хора в активна трудова възраст между 40-50 и заможни са двигателя на всяка новопоявила се партия в България с размити но добре звучащи послания - "нов морал, 800 дни, справедливост и т.н."
Резултатите на С.Борисов и Б.Борисов вече са ясни и документирани. Няма как да говорим в бъдеще неопределено време за партиите на тези заможни и образовани граждани.
Учудващо е, че същите тези граждани не си вадят поука дори след две фрапантни грешки а с удоволствие се хвърлят към третата - гражданката кунева.
Какво може да кажем?
Вариантите са следните:
1 Изследването е поръчково и е предназначено за лумпените, които са цел номер 1 за гласоподаватели от страна на кунева. С подобни "изследвания" се правят послания от рода - ако си умен ще си при нас.
2 Наистина се подкрепят от тази прослойка - следователно тези хора не са чак толкова умни, щом могат да допуснат една еднотипна грешка 3 поредни пъти.
3 изследването е обхванало само средния ешалон на властта (политическа и икономическа), където хората не са доволни от орязаните им доходи от държавната баница, върху която живеят.
Кое от 3-те неща е вярно? Ще видим....

Няма коментари:

Публикуване на коментар