четвъртък, 22 септември 2011 г.

АлмаТур и Лобито на новите Аристократи

Ще се опитам да погледна под по-различен ъгъл над проблема АлмаТур
Личното ми мнение е, че косвена вина за драмата имат законите прокарани от Банковото лоби в България.
Проблема с чакащите руски туристи е само върхът на айсберга.
Никой от четирите власти не се интересува от същественият въпрос - как и защо се стигна до тук.
Скоро ще се окаже, че България Ер е само една от компаниите, които са потърпевши от големият длъжник. Твърде вероятно е, авиокомпанията да се измъкне с минимални щети спрямо останалите наивници, работили с големият туроператор.

Защо се случи това?
Защото, в цялата схема липсва един играч - БАНКА.
Законодателството в БГ е конструирано така, че ако искате да си събирате задълженията към вас БЪРЗО и ЕФЕКТИВНО трябва да сте БАНКА.
Да, банките са единствените играчи, които имат този невероятен бонус да са дори преди държавния бюджета и другите играчи на пазара.
Този бонус, беше даден от парламента след банковото фиаско преди да дойде Иван Костов на власт.
Не съм се зачитал, кога са правени промените - преди или по време на Костов, но резултата днес е очебиен.
Когато в играта има правила, даващи бонуси само на един играч резултата е предрешен.
Сухите факти показват, че в момента в България ако дължиш пари на партньор, ако той не е от новите аристократи, е възможно да не му изплатиш задължението години наред и дори никога.
Това е основната причина около случката АлмаТур - законодателството позволява да се стигне до свръхзадлъжнялост между бизнеса и след един силен туристически сезон, един посредник да прибере парите и да обяви фалит.
А посредника, не инвестира в база като хотелиерите, не инвестира в самолети и гориво, като авиокомпаниите, въобще инвестира само в реклама - т.е. в себе си.

Днес, когато всички говорят и дебатират за кандидат президентите, никой не отваря дума за истинските неща от живота - как да се премахнат бонусите, създали новите Аристократи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар