вторник, 4 октомври 2011 г.

Моркова и тоягата - на Dzver-a

Текста по-долу започнах да го пиша като коментар на Dzver
Стана твърде дълго за коментар....

Проблемите с циганите винаги възникват там, където има така наречената модерна социална политика.
Във всяка система, която се прави административно преразпределение се поражда среда благоприятна за паразитизъм (управленски и електорален). Защото се създават условия за това. Разбира се основният пай от преразпределянето не отива при циганите а в тези, които администрират преразпределението. Но това поражда чувството на всички паразитиращи, че другите са им длъжни. И ако не им се даде, те си взимат сами (кражба, присвояване, обсебване, самоуправство...).
Историята на човечеството е показала най-добрият и правилен път за социално помагане - през църквата.
Защо църквата (не патриаршията), а местната градска или селска църква?
Защото църквата е преди всичко СОЦИАЛНА ОБЩОНОСТ от хора, които имат сходни ценности, познават се и са солидарни помежду си. Хора, които ВЯРВАТ в еднакви неща. Следователно, злоупотребата със социалната помощ е сведена до минимум. И ако се появи паразит бързо бива разконспириран и изолиран.
Защо държавата иска да играе роля на църквата?
Защото едни пари преминават от едни ръце през втори в анонимни трети...
Вторите ръце са анонимни и определят колко да вземат от първите и колко да дадат на третите. Няма сила на света, която да може да спре вторите ръце да не злоупотребят! Няма сила на света, която да накара третите ръце да са солидарни с първите и да споделят техните ценности и съответно да БЪДАТ ОБЩНОСТ с тях! Защото парите им се определят от вторите а не от първите.
Докато първите са съгласни да дават (или вторите да взимат от първите принудително) системата е в равновесие.
От друга страна, ако админисративното (социалистическо, социално) преразпределяне на средства е хранителната среда на паразитизма, то отказа за споделяне на общностините ценности е семето на тези процеси.
Именно тук държавата (т.е. всички ние мнозинството) в сегашният и вид не сработва по никакъв начин.
Всички вярват, че държавата трябва да установява правила (общностни ценности), които да спазват гражданите и. Но всички се правим на луди и сме склонни да поискаме изключение за нашите лични прегрешения. Търсим връзки, ако нещо сме престъпили закона.... Въобще за нас държавата е "това са ДРУГИТЕ". На нас ни се иска правилата (ценностите) на държавата да важат за другите, а не за нас. Замисляли ли сте се защо в България телефонните измами действат така безотказно? Защото ... (вашия син е блъснал дете и трябват пари за да го спасим от разследване, вашата дъщеря е катастрофирала и трябват златни пирони, които обаче са за друг /дайте пари за да ги вземем от него/, и т.н. ....)

Би било добре, коментатори като dzver да се запознаят с някой циганин, който е емигрирал в чужбина но се връща периодично в България.
Тогава ще установи, че има двама цигани - единия, който е в Европа и друг, който е в България.
Единия спазва правилата и може да се издържа сам а другия е вечно мрънкащ, искащ и нагъл.
Защо?
Защото средата сътворена от НАС БЪЛГАРИТЕ.

Да обобщим с перефразиране на думите на Спасителя - "И по циганите им ще ги познаете ... "

2 коментара: