вторник, 5 юли 2011 г.

Банки БГ

България е в топ 3 по високи лихви по кредитите

Учудващо е, че не сме топ 1...
Но да коментирам същественото.

Анализът показва още, че административните разходи у нас са по-високи спрямо повечето страни в региона. Страната ни е на 2-3-о място по разходи, свързани и несвързани с персонала. Печалбата също влиза в цената на кредитите и страната ни е на едно от челните места по този показател. 100 лв. кредит носят 88 ст. средна печалба. Рискът пък е бил подценен преди кризата, а сега е съществена част от цената на кредита.


На практика се оказва, че в България най-скъпото нещо е административната услуга.
Забележете - не труда или ресурса а АДМИНИСТРАТИВНАТА УСЛУГА.
Да напомням ли, че това е характерно преди всичко за авторитарните и ПЛАНОВИТЕ ИКОНОМИКИ?
Печалбата на банките в БГ е парадоксално висока на фона на банковите сривове в САЩ и ЕС. Причината се крие в ГОЛЯМАТА ЛЪЖА, която съм сложил в курсив.

Рискът пък е бил подценен преди кризата, а сега е съществена част от цената на кредита.
На практика РИСКОВЕТЕ ПРЕД БАНКИТЕ В БГ са сведени ДО МИНИМУМ.
ЗАЩО?
1 при потребителските кредити с поръчители събираемостта е 100% гарантирана. Като дори има законово регламентирана възможност по желание на поръчителите БАНКАТА МОМЕНТАЛНО да им прехвърли задължението заедно с дължимите лихви (изкупуване на задължението от някой от поръчителите), като ЦЯЛАТА КОНТРА остава за сметка на поръчителите. Последното се проявява в невъзможност за събиране на задължението.
2 при ипотечните кредити - законово е гарантирано, че ако продажбата на заложената вещ не покрие задължението кредитополучателят продължава да изплаща до последно с други активи. А ако случайно почине дългът се поема от наследниците. А ако те откажат наследството дългът се поема от ОБЩИНАТА - т.е. ОТ ВСИЧКИ НАС!
3 законна защита за произволна едностранна промяна на лихвите и таксите, които ГАРАНТИРАТ на банките, че може да компенсират временните загуби на лошите кредити за сметка на редовните!

Това са типични примери за изкривяване на пропорционалността - ПРАВА срещу ОТГОВОРНОСТИ!
На практика БАНКИТЕ ни казват - НИЕ може да правим грешки но отговорността за тях ще поемете ВИЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар