понеделник, 4 юли 2011 г.

Longanlon - не четете библията

Поредната празнословна статия на надъхания атеист Longanlon - Четете библията
Според Longanlon библията била лоша книга на един лош бог, който тормозел хората.
Дори е подал някой факти. Но учудващо те са все от стария завет, който според същата библия е приключил с появата на Спасителят.
След него има две простички заповеди:
Пристъпил към Иисуса, законникът Го попитал: „Коя е първа от всички заповеди?” Иисус му отговорил: „Възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и от всичкия си разум”: ето първата заповед! Втората, подобна на нея е: „възлюби ближния си като себе си. Друга заповед, по-голяма от тия, няма” /Мк. 12:28-31/.
Ако Longanlon е такъв какъвто се е описал:
Горд е с факта, че знае колко малко знае. Че осъзнава напълно как мнението му не е светата неоспорима и абсолютна Истина, а просто… мнение.
Може да помисли и да преосмисли някой неща в живота си и най-вече - клишетата в главата му.

Отностно така наречените гръцки философи, Longanlon може да се поинтересува какво е казал Ницше в "Залезът на боговете":

Когато се налага да създадеш от разума тиранин, както направи Сократ, вероятно е не по-малка опасността от това — и нещо друго да създаде тиранина. Затова разумността бе посочена като спасителка — нито Сократ, нито „болните“ можеха да решат дали да бъдат разумни. Това просто бе неотложно, бе абсолютно необходимо, това бе последното средство! Фанатизмът, с който цялата гръцка мисъл се вкопчи в разума, издава нейното бедствено положение. Всичко бе в опасност, остана само един избор: или да пропаднем, или да станем разумни до абсурд. Морализмът на гръцките философи от Платон насам е патологично обусловен — както впрочем и оценката им за диалектиката. Разум = добродетел = щастие — това означава единствено: правете като Сократ и запалете срещу тъмните сили една непресекваща светлина — светлината на разума. Бъди умен, ясен и светъл на всяка цена — всяко отдаване на инстинктите, на неосъзнатото, те влече надолу в бездната…

Ницше съвсем ясно е смазал идеята за така наречения положителен принос на гръцките философи за Европейската Култура.
Въпреки, че Ницше допуска доста грешки на други места, при анализа му над Сократ няма какво да добавя, коментирам или да оборвам.

И да приключа страницата Longanlon - ще му задам въпросите на които той така и не можа да отговори:
Мислите кога се появяват преди или след електроимпулсите в мозъка?
Защо при стимулиране на мозъчната кора е възможно да предизвикат само усещания - за мирис, за звук, за глад и т.н. но не са успели да предизвикат МИСЛИ?
Възможно ли е да се направи турбоусилвател - да ти пуснат ток в главата и да напишеш нова теория на относителността или да обясниш гравитацията?
Моя компютър има електрически импулси - значи ли, че е човек и мисли? Ако е така, може ли да ме осъдят за убийство ако го счупя с чук?
Може ли да обясни какво е неговото АЗ - което поражда волята му, желанията му, мислите му....?

Докато тези въпроси стоят без отговор, за мен този Longanlon е един елементарен празнословец!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар