петък, 17 юни 2011 г.

Причината

Стартирам този блог по съвет на небезизвестния в Интернет средите Dzver.

Причини за бедност в България
Мислех да добавя някой квалификации за заглавието на въпросната статия но понеже той ме подтикна да създам този блог ще му кажа само едно - Благодаря

В дискусията под неговата статия публикувах един кратък анализ на неговия пост, който за съжаление излиза твърде нечетлив, поради невъзможността за добро форматиране на текста. За това тук ще публикувам добре оформено моето мнение, заедно с някой добавки.

и така.....


Причини за бедност в България

June 15, 2011

Знаем, че България е бедна. Много хора са с изгнили зъби, мръсни, крадливи, корумпирани, живеят в коптори и изглеждат зле. Държавата дава работа на милиони, пенсии на милиони, образование и здравеопазване на всички. Защо тогава хората са с изгнили зъби, мръсни и бедни?


Като осигурява работа на милиони, държавата предизвиква бедност:

  • Парите не стигат за високи заплати. Чиновниците са зле платени и това създава корупция. Корупцията унищожава частния бизнес и много хора не получават шанс да работят добра работа.
    Някой чиновници получават много пари а други не - зависи кой си и как си се позиционирал.
  • Изземва се ресурс от пазара на труда и за частния бизнес, който издържа държавата, не остават служители.
    Трудов ресурс не може да се отнеме. Още повече при наличие на безработица. Ако има липса на трудов ресур може да се компенсира с внос или аутсорсинг.
  • Изземва се финансов ресурс от частния бизнес, за да се издържат всички хрантутници и това сваля доходите.
    Администрацията предоставя услуги, тези услуги няма как да не се заплащат от реалния сектор. Предлагам на автора да се опита да си извади акт за раждане от ЕТ Родилен Дом Петрови или някое ООД или АД.
  • Създава се манталитет, че по-добре на “държавно и сигурно”.
    Този манталитет не се създава от наличието на администрация а от семейната среда и вродения страх и комплексираност на индивида.






Като осигурява пенсии и помощи, държавата предизвиква бедност:

  • Управлява социалното осигуряване зле и разхищава на хората парите
    Държавата не управлява - държавата я управляват. Управлението е ясно дефинирано в конституцията.
  • Допуска ранно пенсиониране и толерира измамниците, за сметка на работливите
    работливите също може да се възползват
  • Не дава шанс на частните фондове да поемат социалното осигуряване и лишава хиляди хора от добре платена работа
    Каква е връзката между частния фонд и добре платената работа? При положение, че разхода за един чиновник в НОИ на месец е 10 000 лева колко по-добре платена работа може да очакваме? Тук автора въобще не може да осъзнае каква е функцията на пенсионния фонд и какви са последиците от появата му.
  • Създава манталитет, че някой е длъжен да те отглежда, след като цял живот не си се погрижил за старините си
    този манталитет се формира много преди човек да си помисли, че ще става пенсионер :)
  • Налага огромна данъчна тежест, с което разорява бизнеси, гони инвеститори и лишава милиони хора от възможността да имат добри доходи
    Очевидно е, че автора никога през живота си не се е занимавал с частен бизнес :) Проблема на бизнеса не е огромната данъчна тежест а огромната административна тежест и липсата на бързото и справедливо правораздаване.

Като осигурява безплатно здравеопазване, държавата предизвиква бедност:

  • Плаща на докторите малко. Прави ги бедни.
    предполагам, че заплата от 3-4000 лева на месец на едно джипи е малка заплата. А съпоставяйки отговорността която поема то със сигурност може да се твърди тъкмо обратното.А ако добавим комисионните от аптеките, които получават нещата съвсем загрубяват. Повечето болници са частни и има пътеки, които получават финансиране по-високо и от западните аналогични пътеки. Но дали тези пари отиват в докторите или собствениците на болниците е тема на друг разговор.
  • Бедните доктори емигрират, създават дефицит и лишават хората от достъп до здравеопазване.
    емигрират защото се чувстват изработени от работодателите си. Това правят и инженерите и икономистите и програмистите...
  • Създава корупция. Подкупите лишават хората от достъп до здравеопазване или от пари – и в двата случая ги прави бедни.
    Очевидно е, че автора няма никаква представа какви са предпоставките за възникване на корупция. Разбира се ниската заплата е един от тях, но той не е НАЙ-СЪЩЕСТВЕНИЯ! Малко допълнително пояснение - добре платен джипи получава комисионна от аптекар, като изписва скъпи и ненужни антибиотици без дори да преглежда пациентите си. Основна причина за корупция - МЪРЗЕЛ от страна на джипито и овчетърпение от страна на пациента.
  • Създава манталитет, че някой е длъжен да те лекува безплатно, независимо че си пушил като смок, пил цял живот и не си си мил зъбите. По принцип това е резултат от разбиранията на съвременната медицина. Тя няма нищо общо със здравословния начин на живот и превенцията. Съвременната медицина е продукт на фармацевтичните компании и си е бизнес. Ако няма болни - няма бизнес! Манталитета се създава преди всичко от медиите - купи си вълшебното хапче и ще ти минат болките в корема или краката.
  • Налага огромна данъчна тежест. - в Бъгария данъчната тежест не е по-голяма от средната за ЕС. Спрака БВП и % на разпределение в бюджета.

Като осигурява безплатно образование, държавата предизвиква бедност:

  • Плаща малко на учителите, защото няма пари. -
    при липса на пари как да стане иначе - да напечата? А и 600-700 лева за 4 часов работен ден мисля, че не е толкова зле спрямо останалите професии. Да не говорим за случката от преди няколко месеца, когато за едно учителско място се явили 20 кандидати. Явно заплатата не е чак толкова лоша.
  • Бедните учители не се учат и обучават децата на ненужни знания.
    който е учител по призвание учи, който не е и 5 000 да му дават пак няма да учи (справка с примера с джипито). Знанията, които се преподават се одобряват от образователното министерство.
  • Зле обучените млади хора не могат да вършат нищо полезно.
    младите хора могат да се учат стига да пожелаят. Очевидно е, че на тях така им е добре. Ако автора реши може да направи едно ЕСИ на тема тийн вълненията през лето 2011-то
  • Създава манталитет, че се успява, като слушкаш, а се успява, като се бориш и си предприемчив.
    "Преклонена главица сабля я не сече" този израз съществува преди да се появи третата Българска държава и е особено любим на Депутатина Бай Ганя
  • Създава манталитет, че се учи до 18 или 23 и край.
    пак ще е добре да учат и до 18 защото някой искат да се женят на 12-13
  • Създава манталитет, че се учи за тройка, а не се учи за да знаеш и да можеш.
    учи мама за да не работиш! - любим израз на много български родители.
Понеже автора употребява думичката МАНТАЛИТЕТ е добре да споменем нейния смисъл - Начин на мислене, обусловен от степента на културното развитие на отделния човек. В определението ясно е упоменато КУЛТУРНО РАЗВИТИЕ а не ДЪРЖАВНО. Или с други думи казано държавното е производно на КУЛТУРНОТО!

Не съм против пенсиите, здравеопазването и образованието. Те не са безплатни в действителност, ние си плащаме за тях четворно и петорно с данъци. Против съм това да ги организира държавата. Държавата не може да свърши работата вместо хората. Не може да им сложи четка за зъби в устата и да търка. В момента тя е машина за производство за бедни, глупави и мързеливи.

Ние не искаме и следващите поколения да живеят така, нали?


Колко патетично… Ще се разплача!!!
Бедността се предизвиква от безотговорна употреба и пилеене на наличния ресурс и порочни ценности.
Няма как при меганиска ефективност хората да имат много блага за употреба.
Държавата България е такава каквато се харесва от нейните обитатели. Да обвиняваш нещо толкова имагинерно като ДЪРЖАВАТА е напълно безсмислено. В живота важните неща са истинските. Последните са обект на посегателства и разхищение. Престъпленията се извършват от КОНКРЕТНИ субекти а не от виртуални обекти каквато е държавата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар