понеделник, 20 юни 2011 г.

Питат ли ме де ДЗС-то

Интересна статия е пуснал Димитър Събев - Питат ли ме де ДС-то
Доста дълга, пространна и т.н. но... Защо ли остана в мен един странен привкус на популистичност.
Ще я разбия на няколко парчета, за да съм пределно ясен.

Автора започва така:
Цифрите показват, че това правителство има проблем със събираемостта на данъците. Ако за първите четири месеца на 2008 г., тоест по времето на бившия финансов министър Орешарски, приходите от данъци бяха 5.629 млрд. лв., то през първите четири месеца на 2011 г. хората на Дянков са събрали 4.459 млрд. лв., или с над 20% по-малко.

Този рязък спад идва въпреки че за разглежданите периоди БВП нарасна чувствително. С около 2 млрд. лв. е прирастът на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на тази година спрямо първото тримесечие на 2008 г., покачване с 14.2% до 15.9 млрд. лв. по текущи цени. Същевременно данъчната тежест не беше намалена, има и повишени акцизи.

Като отбележа, че за разглежданите периоди фискалният резерв се сви от 9.2 млрд. лв. до 4.7 млрд. лв., или почти двойно, а разходите по републиканския бюджет през януари – април 2011 спрямо същия период на 2008 г. са се увеличили с точно 10% до 5.25 млрд. лв.

Всичко на долу в неговата статия следват от тези съждения.
Те са ТОЧНИ но не видях анализ - защо са такива тези цифри. Ако беше направен този анализ, вероятно статията на долу нямаше как да придобие този популистки акцент

Може би ако се беше позамислил само от тези цифри щеше да достигне до малко по-различен извод.
1 от България има постоянно изнасяне на капитали.
2 Въпреки повишения БВП изтичането на капиталите не е намаляло.
3 покупалтелната способност на населението драстично се е свила.
4 обслужване на кредитите направени по времето на Орешарски - време е за сметката моля!

1. Няма как при такова свито потребление и обслужване на кредити да имаме по-висока данъчна събираемост.
2. Ако днес има контрабанда, то по времето на Орешарски и Велчев със сигурност е била по-голяма.
3. Дянков е първия започнал да разчиства ДДСарите концентрирани в София. В столицата това беше лесно - огромен брой фирми малко данъчни. В провинцията това е почти невъзможно. Смяната на софийския НАП е доста показателно. А да напомняме ли за тайно опериралата се Мургина?
4. дори и да приемем, че при Орешарски е имало по-малка контрабанда - само пропиления от него излишък със сигурност е по-голям от контрабандата при Дянков.

2 коментара:

  1. Здравейте. Попаднах случайно на коментара ви към моя труд, благодаря за интереса /към публичните финанси/. Толкова често ли срещате цитираните по-горе цифри за слабите резултати на Дянков из публичното пространство, че да твърдите, че само говорейки за тях правя "популизъм"? Четирите точки, с които ме критикувате, не са особено състоятелни, ама никак :) ето ви и малко повече анализ: http://darikfinance.bg/novini/58179

    ОтговорИзтриване
  2. Ами оборете ме, щом смятате, че са несъстоятелни.
    Отностно фактите и популизма - фактите са ясни, но тълкуването е популистично.
    Винаги съм смятал, че всяка полуистина е по-вредна от лъжата.

    ОтговорИзтриване